aljaz @ 2009-09-10 20:42:16

Pozdravljeni gospod Ivan. Sam trenutno iščem čim bolj preprost način kisanja zelja. Metoda s kozarecem za vlaganje, ki ste jo že opisali na forumu je zelo praktična. Namen je sprotno uživanje presnega kislega zelja in zelnice. Soli ne želim uporabljati. Je zalitje z vodo nujno? Je lahko neprekuhana in normalne temperature, če je voda kvalitetna? Takole sem si zamislil. Vzamem zelno glavo, jo dobro nasekljam, dodajam v kozarec in sproti dobro tlačim. Na koncu kozarec zaprem, da pride zraven čim manj zraka. Podoben postopek bi bil s kakšno večjo posodo, samo, da bi tam uporabljal stare postopke za obtežit. Glavni namen je kolonizacija laktobacilov, ki so prisotni že na samem svežem zelju. Najbrž veste, da pri kisanju zelja one igrajo največjo vlogo. Z uživanjem zelnice in zelja, bi tako za svoje telo naredil veliko dobrega, pa tudi pri vtrnarjenju pride zadeva zelo prav. Je potrebno vrhnjo plast odstranjevati, kot se to počne v velikih čebrih?

Ivan Maršič @ 2009-09-19 09:58:02

Spoštovani Aljaž! Veseli me, da vam način kisanja zelja, ki sem ga opisal ustreza. Moje mnenje glede vaših dodatnih vprašanj in razmišljanj je naslednje: Če je zelje dobro natlačeno in ne prezrelo je vsekakor lahko brez soli. Če pa kdo ne more brez soli, je ne svetujem več kot 0,5% glede na količino zelja. Večja količina soli zelje otrdi in je tako manj primerno in zdravo za uživanje. Namesto soli lahko dodate žličko probiotičnega jogurta ali kislega mleka. Zalitje z vodo ni nujno, če je naribano zelje dovolj vlažno. Predlagam, da ga naribate najprej v posodo, malo počakate in premešate, da se malo ovlaži in nato tlačite v kozarce. Zanesljiveje je dodati prekuhano vodo, lahko pa seveda dodate tudi neprekuhano vodo, če je voda kvalitetna in čista. Postopek je lahko enak, če kisate v večji posodi, le da morate poskrbeti za primeren pokrov in obtežitev. Posoda je lahko ovalna, pomembno pa je da je zgornji obseg roba enak ali večji od spodnjega. Zelje najprej pokrijemo z gazo, nato položimo PVC folijo ob robovih zavito navzgor, položimo deske in obtežimo. V nekaterih trgovinah se dobi zelo primeren plastičen čeber, ki ima na zgornjem robu žleb, ki se ga napolni z vodo, nanj pa sede pokrov. Tako se ob kisanju sproščajo odvečni plini, posoda pa ostaja neprodušno zaprta in zelje čisto vključno z vrhnjo plastjo. Veliko zdravja in uspeha pri pripravi kislega zelja vam želi Ivan Maršič.