Nežka @ 2004-10-05 17:37:28

Spoštovani g. Maršič ! Pri nas imamo radi kislo zelje in repo. Pakirano kislo zelje, ki ga dobimo v trgovini je neužitno. Prekislo, preveč slano in čudnega vonja.Na jesen kupimo nekaj več svežega zelja v glavah, ga razrežemo in damo kisat. Ker nimamo dobre kleti, se nam na spomlad pokvari. Letos sem se odločila, da bomo na enkrat kisali manj zelja in to počeli večkrat, nekako za sproti. Gospoda Maršiča prosim, če lahko izda recept kako on daje kisat. Dolgo je že od tega, kar sem pri sorodnikih v Kostelu jedla zelje, ki so ga dali kisat na osnovni šoli in po navodilih Ivana Maršiča. Tako dobrega zelja kasneje nisem več jedla, pa bi si ga rada sama naredila. Ali pričakujem preveč ? Nežka iz Ljubljane

Ivan Maršič @ 2004-10-20 10:58:29

Opažam, da ljudje jedo vedno manj kislega zelja. Tistega, ki je naprodaj v veleblagovnicah, ni vredno kupiti. Je veliko preslano, 'leseno' in še kislo tako, da ga moramo večkrat prevreti in vodo odliti. Moj nasvet je tak: zelje ali repo si sami pripravimo za kisanje. Če imamo doma pridelanega in primerno kad, ga bomo pripravili za vso zimo, tisti, ki nimajo svojega pridelka, pa ga pripravijo manj. Za kisanje zelja so najboljše stare domače sorte, niso pa primerni hibridi. Pri nas stehtamo očiščeno zelje, pripravimo 0,5 % morske soli , ga narežemo, dobro potlačimo in obtežimo s čisto krpo ter plastično vrečo z vodo, ki se kupi prav v ta namen. Glede na to kar imamo pri roki, med zelje damo tudi narezano čebulo, malo kumine, naribanega hrena, brinjeve jagode, lovorjev list, pa tudi naribano korenje in kolerabo. Zalijemo z mlačno prekuhano vodo, da prekrije vsebino zelja. Po treh tednih poberemo vodo in z njo tudi vse, kar je prišlo na površje med vretjem in ponovno zalijemo s prekuhano vodo. Tako imamo kislo zelje vse do poletja. Prepričan sem, da je napačno, če zelje preveč solimo. Pol kilograma soli na 100 kg očiščenega zelja, je povsem dovolj . Zaradi preslanosti se iz celic izloči najbolj koristna vsebina, ostane le olesenela ovojnica, ki jo ljudje ne moremo prebaviti. Spominjam se, da smo med vojno na Kočevskem kisali zelje brez soli, ker soli ni bilo. Že od nekdaj smo na tešče radi spili kozarec osvežujoče zelnice, ki je zelo dobro vplivala na prebavo. Še nekaj je važno za zdravje! Jesti je treba čimveč presnega kislega zelja. To pa lahko le iz doma pripravljenega. Še preden se zelje dokončno skisa, ga lahko jemo. Okus mu še izboljšamo, če nasekljamo nekaj česna in malo zabelimo z oljem. To je odlična solata za mlade in stare. Pa dober tek !

dkork @ 2005-06-29 15:46:30

Pri nas je vreme topleje kot v Sloveniji in nimamo kleti, vendar kisamo zelje sami v manjših količinah - 2 do 3 glavice na enkrat. Ponavadi ga kisamo kar v glavah in ga naribamo ali narešemo ob uporabi. Seveda ga moramo kmalu, ko je skisano, porabiti ali pa držati v hladilniku. Recept je podoben, vendar do sedaj nismo probali dodatkov druge zelenjave in začimb, kot ga opisuje gospod Marsič. Bomo probali. Najlepša hvala vsem, ki so omogočili tale forum, seveda pa največja zahvala gospodu Maršiču. Drago Kork

mik mak @ 2013-12-01 23:33:39

Pri nas na Stajerskem pa rajsi pripravimo zelje takole Odstranimo dva tri zunanja lista operemo glavo nato prerezemo glavo (tak velika je kot od cloveka ) na 4 ali na 3 kose ce je bolj manjsa glavica , odstranimo tudi cepelj po celi glavi se pravi tisti trdi notranji del odrezemo da samo zelje ostane Pripravimo si mesanico : Sol 05--> 1% Zelja za 50 kg bomo zrezali 6 hudih fafaronov ... Oprali in pocistili z nozem zunaj postrgali brke in odrezali kar ni dobro od 12 kutin in te zrezali na fine listke --z kozo vred . Olupimo 3 glave cesna in prerezemo vsak kos na dvoje po dolzini --strebimo 6 debelih = bele cebule prerezemo vsako na 4 dele in jih locimo lupinico za notranjo lupinico .To z lahkoto pri uporabi ven vzamemo je lazje to najti kot sesekljano cebulo ..Jas jo pojem z zeljem vred . Olupimo 12 korenov in zrezemo na kolescke -+-3 zlice za juho celega sivega popra . 1 sako brinjevih jagod 24 listov lovorja ..Vsak opisan dodatek razdelimo na 6 delov = Naprimer 12 cebul = eno za vsako plast Vse kar smo ocistili in pripravili ali razrezali un jih pustili vsako na svojem kupcku = 1 po eno na vsakem kupu pa se enako za korenje pa tudi enako razdelimo vso vsebino popra soli jagod etc in damo eno sestino 2 cebuli in enako vse drugo je deljeno na 6 istih delov .To velja ce je pet plasti zelja bo sest plasti dodatkov ki bojo raztreseni po zelju in na dnu kadi .. Zacnemo potrositi eno sestino dodatkov korenja - cebula -kutina in vse ostalo od enga kupa na dno skafa-- nato damo prvo plast zelja --pokrijemo z vodo pa ne vec kot je debeljina te plasti --nato potrosimo se to plast z drugo sestino teh dodatkov cebula hren itd itd --dodamo se drugo plast zelja --dodamo se vode kot za prvo plast-- zelje mora znova biti komaj pokrito ne vec kot 5 mm od povrsine --nato znova plast vseh dodatkov in vse takole do zadnje plasti ki bo tudi ona bila pokrita z korenjem kutinami cebulo cesnom ..Pa disave kot presnje plasti .. Seveda ne boste pozabili da za vsako plast pocasi zalijete da jo komaj pokrijete . Ko pridete do konca pa zalijte samo takrat 3 -> 4 cm visje vode kot vasa zadnja plast zelja in disav .. Pokrijemo z prevretim platnom dve plasti ...Za konec jas sem si naredil iz bukovega lesa eno okroglo desko ki je razdeljena na tri dele -- to pokrije celo povrsino kadi -povprek pa se dodam dve deski in na te pa velike kamne = 25 kg okrogle tezke kamne take ki jih najdemo ali na poljih ali v okolici reke -vode) to je pravi trden kamen -- sploh pa ne krhki apnenski ..ki bi se v kiselini raztopili . Vprasali ste se zakaj vodo jas plast za plastjo dolivam cim visje vlagam --to je pa samo da sol poper in zacimbe ne splaknem ce bi vse to naenkrat nalil vse to bi se splaknilo in bi se znajdlo na dnu -spodaj pod zeljem ..v sredini pa nic Zdaj pa se nismo zgotovli -ko smo postavili zadnji kamen dolijemo se vode da je prva deska ocroglo obdelana Ta deska bo na 3/4 debeline v vodi to vlivamo v enem kotu kadi da disav ne splaknemo tiste ki so zgoraj .. Zdaj pa je cas da se po celi kadi damo eno prevrelo plahto ali plasticni mizni prt da prasina gor ne pade .Po 15 dneh pa pogledamo ce se je ze bela pena storila na povrhu prve deske (spodnje ) v tem primeru pa odkrijemo -- Vso to peno .. Poberemo z cisto vodo komaj zmocimo se prevrelo krpo in vse robove znotraj kadi ocistimo . To brisemo od doli proti gornjem robu kadi .. Po mesecu dni pa odkrijemo vse ven-deske in kamni - Vzamemo vso vodo ki se nahaja po zelju zgoraj ..Pustimo samo se 1cm da nebi zacimbe pobrali .tiste na 5 plasti zgoraj . Ter znova se dodamo vode kot prej da se prva deska na 3/4 pokrije . Nato pa 2 x na teden odvzamemo peno na povrsini pobrisemo desko in robove kadi ter dodamo se cisto malo vode vsakic ko to delamo . Enkrat vsakih 10 dni pa tudi kot prej receno vode odvzamemo ter se bolj pocistimo in seveda dodamo vode* vsakokrat .Ni treba vam se recem da je cistoca zelo vazna -pa tudi kamne je treba pocistiti in deske tudi pa vse skupaj.. Vsakokrat z vrelo vodo splahnit = popariti kar pisker vode gor vrzes . ce bos dobro cistila bos vse v vlaganju uspela ..Po dveh treh meseci pa bo zelje prima skisano imelo bo okusa po zelju po disavah in ga bos lahko na vse nacine jedla... Zakaj pa ga mi ze od zacetka na rezine ne zrezemo --to je zato da se to ne zmehca prevec Da se vesji okus v glavici zelja ostaja da nebo pusto -- zelje pa bo bolj cvrsto ne bo viselo kot cunja na vilicah .. Ko glavo ven vzamemo pa ga na fino zrezemo kot fini spageti za solato . Ali pa na siroke rezance ce ga dinstamo ali specemo v pecici z meson in kranjskimi domacimi klobasami z kozarcem belega vina gori . To je dobro za dinstano --v pecici opeceno zelje ali samo na hitro preprazeno zelje pa tudi za solato .. To je pa pravi recept za zelje in buce pri nas --buce pa jih zribamo ne na fino bolj malo debeljse takole kot debeli rezanci in enako to pripravimo --treba je vedeti da so buce ze prej gotove kot zelje normalno ker so zribane .. Z tem pa gre dobro domaca kajena klobasa in rebrce ki so se z zeljem skuhali . Ce vas z fafaronom rit zaboli pa bolj splaknite zelje bolj kot po navadi skoda pa je ker vse kar je notri pa je zelo dobro za zdravje .. Ko ste pa kad spraznili pa obenem si pet do 10 litrov zelnovke nalijte v flase iz stekla ( ne tiste fine od vina pac pa tiste ki so kar odprte zgoraj ) in jo rahlo zaprite ker glivice se delajo notri in to se deluje ( z kosckom oprane brisace ali pa samo po flasah jo potegnite to bo pa prima cim ste napeti in da imate tezave prebave cela medecina je v tem in dobro za skoraj vse-- tudi za rahlo protekcijo proti raku kateri samomor naredi met cebulo poprom in fafaroni . vse kar je disav pa tudi v flasi na dnu mora biti .razen cebule , korenja, cesna ..Zivijo probajte ta nacin . fmoki@yahoo.fr pisite ce ste ga uspeli ..To je pravi kmecki Stajarski recept ..