Gost @ 2009-02-10 11:31:00

Gospod Maršič, večkrat omenjate, da imamo telo zakisano. Zanima me, kaj naj bi jedli, da ne bi bilo te zakisanosti.V šoli smo se učili, da je nasprotje zakisanosti alkalnost, ali po domače lužinost. Za zdravje naj bi bila bolj zaželjena alkalnost. Katera hrana nam povtroča zakisanost in katera alkalnost? Gost

Ivan Maršič @ 2009-02-13 11:32:34

Cenjeni gost, pogosto omenjam zakisanost krvi kot vzrok za mnoge bolezenske težave. Živila, ki nam zakisajo telo so predvsem živalske beljakovine in »mrtva hrana«.Kislost pa nam razredči alkalna hrana. Imamo tudi merilo, ki se označuje stopnjo od 1 do 14, označujemo ga s Ph. Število od 1 do 7 je kislo, nad 7 pa alkalno. Mrtva živila so tista, ki se sama ne obnavljajo. (Termično in drugače obdelana). Živa pa je presna zelenjava in sadje. Kadar zaužijemo veliko mrtve hrane, telesna izločala ne uspejo kisline pravočasno izločiti in pride do bolezni. Prav bi bilo, da je ena in druga hrana v ravnotežju. Če je več presne, bomo zdravi in dalj časa živeli. Zanimivo je, da sladke jedi povzročajo skisanost krvi. Kdor premalo žveči(vsaj 10 x vsak grižljaj), dvakrat obremeni prebavo, to ne dokonča želodec, ampak tanko črevo. Tako tudi za alkalne hrane, nastane skisana. Lani je izšla v slovenščini knjiga z naslovom «Alkaliziraj ali umri«. Dobro jo je prebrati in se po njej ravnati. Vas pozdravlja Ivan Maršič.