Franci @ 2011-05-11 19:20:56

Pozdravljeni! Imam težavo s kolki (levi kolk) namreč bolečine pri gibanju. Če telovadim se sliši pokanje v kolku.Zdaj imam 34 let, pred desetimi leti sem bil pri ortopedu, ki je rekel, da imam neke vrste revmo in da bo po 50 letu potrebna menjava kolka. Sprašujem vas bi se dalo to kako pomagati in pozdraviti, ne želim si operacije. Sprašujem še pa za tasta, ima otekle prste in bolečino tudi neke vrste revma. Kaj svetujete. Bi glina pomagala, ali vaše mazilo? Če bi pomagalo, bi naročil to pri vas, ker v sanolaborju tega nimajo. Franci

Ivan Maršič @ 2011-05-17 17:33:23

Spoštovani Franci! Vzrok za bolečine v kolikih je najpogosteje obraba sklepa, vendar je to pri vaši starosti manj verjetno. Drugi vzrok bi lahko bilo vnetje sluznika, blazinice, ki blaži trenje v kolku. Temu vnetju rečejo tudi burzitis, ki povzroča bolečine na zunanji strani kolka tako pri ležanju, kot pri obremenjevanju kolka. Slednji vzrok je ponavadi posledica poškodbe ali preobremenitve. Med naravna zdravila štejemo glukozamin in hondrotin, ki lajšata bolečine in ohranjata zdrav hrustanec. Za množico dandanašnjih tegob je kriva neustrezna hrana. Zato priporočam, da se najprej osredotočite na to, da ne jeste določene hrane, ki neugodno polivajo na zdravje in tudi na sklepe. Obenem se naučite opazovati in povezovati hrano s počutjem, tako boste sami ugotovili, kaj vam ustreza in kej vam povzroča težave. Za zdravje sklepov in kosti vam svetujem, da ne jeste krompirja in ostalih razhudnikov (paradižnika, paprike in jajčevcev). Izogibajte se tudi mesa, mesnih in mlečnih izdelkov. Tudi kava zna zelo škodovati zdravju, pa tudi vse druge »zažgane« stvari, navsezadnje tudi kruhova skorja. Posebej nevarna za zdravje je cvrta in pečena hrana, pa naj bo to meso ali pa zelenjava, ki je na tak način vse prej kot zdravju primerna. Več pa jejte žitne hrane, o kateri veliko pišem na internetnem forumu. Najpomembnejša je prosena kaša, ječmen, koruza, ajda, rž in ostale žitarice. Pripravite jih lahko na mnoge načine, dodjajte pa zelenjavo, npr. korenček, čebulo česen. Od mlečnih izdelkov svetujem le probiotične jogurte, kislo mleko in pusto skuto. Lep pozdrav, Ivan Maršič.