Bojči @ 2008-10-11 10:55:36

Gospod Maršič, pri nas doma se veliko govori o vaših nasvetih. Imamo internet in sproti čitamo o nesvetih, ki jih dajete. Imamo nekaj živine, pa premalo travnikov, da bi lahko si pomagali s stroji. Vežkrat sva se z ženo pogovarjala, da bi povečali število koz. Ne vem pa, kje in komu bi prodajali kozje mleko ali sir. Je kozje mleko bolj zdravo kakor kravje, ki jih pitajo z umetnimi krmili. Tudi nimam predstave, kako bi izdeloval kozji sir. Če mi boste lahko kaj odgovorili, vam bom zelo hvaležen. Vas pozdravlja Bojči iz Rovt.

Ivan Maršič @ 2008-10-18 08:52:27

Spoštovani Bojči iz Rovt, vaša zamisel, da bi redili manj goveje živine in več drobnice, posebno koz, je hvale vredna. To je še posebej ugodno v krajih, ki jih zarašča gozdni plevel, na primer leska in drugo grmičevje. Svetujem vam, da v internetnem iskalniku, na primer v Googlu, odtipkate besedilo »Vzreja koz« in dobili boste veliko naslovov rejcev koz ter gradiva o predelavi kozjega mleka. Kozje mleko vsebuje veliko kalcija, fosforja in mikroelementov, ki so pomembni pri tvorbi vitaminov, encimov in hormonov. Tudi mlečni izdelki iz kozjega mleka so živilo in zdravilo hkrati. Zelo bi priporočal, da bi kdo pripravljal probiotični jogurt iz kozjega mleka. Vedno je treba misliti za naprej in vam želim, da bi dobro uspevali z vzrejo koz. Vas pozdravlja Ivan Maršič