Tjaša M. @ 2006-05-22 09:51:07

Gospod Maršič, tudi sama čitam vašo spletno stran. Mene zanima vaša ocena za polnozrnat kruh, v katerem so različna semena: bučno, laneno, sončnično itd. Pri nas smo do nedavnega kupovali samo bel kruh. Začela sem kupovati tudi 'sosedov' kruh s semeni in ga danes vsi v družini radi jemo. Skorja kruha in semena, ki so na njej, pa so večkrat rjava, verjetno od vročine na kateri se je kruh pekel. Na radiju Univox pa se slišala vaše nasvete, da so tako prežgana semena lahko hudo škodljiva. Kaj bi bilo treba narediti ? Hvala za vaš odgovor. Tjaša iz Kostela

Tjaši iz Kostela @ 2006-05-29 17:41:24

Cenjena Tjaša, prav imate, ko pravite, da so semena na skorji kruha v škcdo zdravju. Opozoril se Pekarno Grosuplje in dobil ta odgovor: "Za peko sosedovega kruha imamo nastavljeno temperaturo etažnih peči 240°C, čas peke pa je približno 40 minut. Pri konvekcijskih pečeh je temperatura peke od 20 do 30°C nižja. Da ima izdelek ustrezne senzorične lastnosti mora središčna temperatura doseči od 95 do 98°C, skorja pa mora biti zlato zapečena. Pri taki temperaturi peke dosega temperatura na površini izdelka višjo temperaturo kot je 130°C, v sredici pa je ta temperatura precej nižja. V Pekarni Grosuplje sledimo evropskim trendom po proizvodnji varne in zdrave hrane in se tudi zavedamo problema akrilamida v izdelkih. Glede na poročilo Evropskega združenja za hrano in pijačo (CIAA) in na ostale raziskave, ki sem jih zasledila, dejansko obstaja problem akrilamida tudi v pekarskih izdelkih, vendar je v primerjavi z izdelki kot so npr. krompirjev čips, panirani izdelki, piškoti, pražena kava, žitna kava itd. zanemarljivo majhen ." Ne bom komentiral. Zdravju škodi, ampak tako kot je v navadi, še ne dovolj, dokler hudo ne zbolimo. Vas pozdravlja Ivan Maršič