Ela @ 2005-10-17 20:54:24

Jaz pa bi g. Maršiča vprašala: Večkrat sem v dvomu, ali je bolj zdrava presna ali kuhana hrana. Vsaka oblika ima tudi svoje zagovornike . Vem, da marsikatera hrana, ki ni kuhana, je težko prebavljiva. Povzroča napetosti in pline.Samo s prevretjem se hrana tudi razkuži.Seveda sem za to, da naj se sadje in nekatera zelenjava uživa presno. Rada bi slišala zagovornike presne in kuhane hrane. Hvala in lep pozdrav ! Radovedna Ela

Ivan Maršič @ 2005-10-24 10:02:56

Zadnja leta se veliko govori in piše o prednosti presne hrane, posebno od kar smo dobili prevod knjige: Hrana brez lonca. Jaz že dolgo svetujem, da jejmo presno, kar ni treba kuhati. Mnoga živila je dobro prevreti, da jih tako razkužimo. Zavedati pa se moramo, da s prevretjem nad 40 stopinj uničimo nekatere vitamine in encime, ki omogočajo presnovo hrane. Odsvetujem pa razkuhano hrano in še posebej ocvrto na maščobi.Ta zadnja pa lahko povzroči mnoge hude bolezni in tudi raka. To so znanstveno ugotovili tudi zdravniki. Veliko ljudi ima previsok krvni pritisk in na voljo je veliko zdravil. Nizek krvni pritisk pa medicina nima za bolezen, pa je lahko tudi neprijeten. Poglejte kako knjigo o zeliščih in boste odkrili, da nekatera naravna zdravila uravnavajo nizek in visok pritisk. Na primer bela omela. Odsvetujem, da bi si pomagali s pitjem prave kave, ker bi to povzročilo druge bolezni, predvsem pomanjkanje kalcija in nespečnost.Upam, da bi se ob zdravi hrani uredil tudi krvni pritisk. Sporočite nam svoje izkušnje.