Mary @ 2004-12-22 21:49:02

G. Maršič ! V Dolenjskem listu sem nekdaj brala vaš članek v katerem ste zapisali, da je za zdravje koristno uživati pivski kvas. Kupila sem ga eno stekleničko in pozabila kdaj in zakaj naj ga jem. Mislim, da bo to tudi druge zanimalo. Hvala za pojasnilo ! Mary iz Ljubljane

Ivan Maršič @ 2004-12-28 21:45:38

Kvas je bogat z vitamini, posebno s tistimi iz skupine B, pa tudi s takimi, ki jih primanjkuje v rastlinski hrani, kot sta B6 in B12. Če ste kupili stekleničko s pivskim kvasom, preberite navodilo za uporabo. Lahko ga dodajamo različnim jedem, tudi čaju. Ima to lastnost da ublaži čreslovo kislino. Kvas krepi ogrožene celice v telesu. Toplo vabim tudi druge obiskovalce našega Foruma, da napišejo svoje izkušnje s pivskim kvasom. Želim vam veliko zdravja v letu 2005!

Mira @ 2005-02-22 12:10:47

Zdravo, ker ste že pozvali, da se oglasi še kdo na temo kvasa, bi rada povedala samo par stavkov. Najprej, da je treba ločiti pekovski kvas od pivskega. Pivski ima več mineralov predvsem tistih, ki uravnavajo presnovo sladkorjev. Kot drugo, ne smemo uživati svežega (pekovskega) kvasa. Ne samo, da nam zavre v želodcu in se potem slabo počutimo (celice so žive in se na toplem še naprej delijo), pač pa se B vitamini tudi slabše izrabijo. Jaz poznam samo suhi kvas od Biotopa, ki je posušen (liofiliziran), celice niso več žive in tako ne povzročajo težav, pridobiš pa vse koristne snovi. Edino kar je zoprno, je grenek okus. Pomagam si tako, da ga stresem v kakšen domač sok, vodo s C vitaminom ali v jogurt. Pa še izkušnje, ker sem na splošno zdrava, samo malenkosti: imam več energije, izginejo mozolji (ali se sploh ne pojavijo), izginjati so mi začele bele lise na nohtih, menda je dober tudi za lase, a o tem težko še sodim, pri svojih 41tih imam le tu pa tam kak siv las, ne vem pa, če je to zaradi kvasa...Toliko na kratko pa vsem lep pozdrav in veliko vztrajnosti. lp Mira

2005-03-31 08:25:31

Ga.Mira, Nevem, če bo to kar pravite čisto držalo. Pekovski kvas nadvse kritizirate. Tudi sama sem razmišljala kot vi.Veliko časa sem pila pivski kvas, a brez kakršnihkoli učinkov. Potem sem prebrala knjigo Hrana je vaše najboljše zdravilo, katero je napisal nek zelo uspešen zdravnik. V tej knjigi je poglavje o kvasu. Tako pravi. Pekovski kvas je živ kvas in je neprecenljive vrednosti za telo, poleg tega da ima koristne vitamine, minerale, ima tudi koristne žive encime itd. pivski kvas je boljši kot nič, a je mrtev kvas in se ne more primerjati z pekovskim. Res pa je, da ga je potrebno piti vedno na prazen želodec (raztopljenega v mlačni vodi in v mleku). Tak kvas prinese veliko dobrega telesu, čisti jetra, ki so pomemben organ! Pekovski kvas je prišel na slab glas, zaradi tega ker so ga priporočali naj ga ljudje mešajo z sokovi ali jejo na kruhu. To je povzročilo vrenje v želodcu, nastanek alkohola, ki je potemtakem res škodil jetrom. Jaz ga pijem pred spanjem, vedno na prazen želodec in rezultati so: lepa koža (prej zelo problematična, mozoljasta), dobra prebava. ana

2005-09-29 12:38:30

Hej koliko časa je pa potrebno piti pekovski kvas, da se pokažejo kakšni učinki? Načeloma nimam problemov s kožo ampak pred menstruacijo se pa naredi kakšen nadležn mozoljček. lp

2006-09-18 22:29:54

Ga.Mira, Nevem, če bo to kar pravite čisto držalo. Pekovski kvas nadvse kritizirate. Tudi sama sem razmišljala kot vi.Veliko časa sem pila pivski kvas, a brez kakršnihkoli učinkov. Potem sem prebrala knjigo Hrana je vaše najboljše zdravilo, katero je napisal nek zelo uspešen zdravnik. V tej knjigi je poglavje o kvasu. Tako pravi. Pekovski kvas je živ kvas in je neprecenljive vrednosti za telo, poleg tega da ima koristne vitamine, minerale, ima tudi koristne žive encime itd. pivski kvas je boljši kot nič, a je mrtev kvas in se ne more primerjati z pekovskim. Res pa je, da ga je potrebno piti vedno na prazen želodec (raztopljenega v mlačni vodi in v mleku). Tak kvas prinese veliko dobrega telesu, čisti jetra, ki so pomemben organ! Pekovski kvas je prišel na slab glas, zaradi tega ker so ga priporočali naj ga ljudje mešajo z sokovi ali jejo na kruhu. To je povzročilo vrenje v želodcu, nastanek alkohola, ki je potemtakem res škodil jetrom. Jaz ga pijem pred spanjem, vedno na prazen želodec in rezultati so: lepa koža (prej zelo problematična, mozoljasta), dobra prebava. ana