Katarina @ 2008-03-25 11:27:20

Spoštovani g. Maršič, sem upokojena medicinska sestra in še sorazmeno mlada ter pri moči. Že, ko sem bila v službo, sem se navduševala za alternativno zdravljenje. Od kar pa redno berem vaš internet, sem vedno bolj prepričana, da je hrana glavni činitelj za dobro zdravje in dolgo življenje. Vaši odgovori so mi zelo všeč, imam le to pripomobo, da so pretežno namenjeni bolnim. Mislim, da bi bilo treba kaj nameniti tudi še zdravim, da bi ti vedeli kako naj si z zdravim prehranjevanjem ohranijo zdravje. V zadnjem letu se mi je nabralo 10 vprašanj in ker bi to bilo preveč naenkrat, bi vam vsak teden poslala po eno vprašanje. V vaših odgovorih pa pričakujem, da poveste svoje dolgoletne izkušnje, ki so pretežno tudi strokovno potrjene. 1. vprašanje bi bilo: navedite živila, ki jih priporočate, da bi bili zdravi, kot jih priporočate tistim, se držijo vaših nasvetov. Se vam lepo zahvaljujem in lepo pozdravljam. Katarina.

Ivan Maršič @ 2008-03-29 10:07:43

Spoštovana gospa Katarina! Vesel sem vaših spoznanj o tem, da je zdrava hrana temelj za zdravje. Tudi tega, da so vam moji odgovori na spletu zelo všeč. Samokritično moram priznati, da namenjam največ časa bolnim, ki me prosijo za nasvet. Pri njih sem dokaj strog glede slabih navad in neprimerne prehrane. Ne morem sprejeti mnenja, da se malo lahko greši in misliti, da bodo zdravniki ali zdravilci že poskrbeli, da se nam zdravje povrne. Iz številnih izkušenj sem spoznal, da bolniki, ki se dosledno ravnajo po mojih nasvetih, ozdravijo, če pa so na koncu svoje življenjske poti pa se v miru poslovijo. Vem, da mnogi nimajo toliko volje in moči, da bi se hitro preusmerili na hrano, ki bo obnavljala zdravje. Drugače pa svetujem zdravim, ali vsaj takim, ki mislijo, da so zdravi. Nič jim ne prepovedujem, le svetujem zdrav življenjski slog prehranjevanja. Naj ne jedo ocvrte hrane, izogibati se jedem iz bele moke in sladkorja, kavo nadomestiti z zelenim čajem, zmanjšati vnos beljakovin v telo, še posebno živalskih. Ne priporočam uživanje izdelkov iz soje, zelenjave iz rodu razhudnikov in uživanje rib, ker jih lovijo v vodi, ki je nasičena z odpadki, ali pa jih krmijo tudi s pesticidi. Želeli ste, da svoje navedbe tudi strokovno utemeljim. Zdravnica dr.G.MCKeith, v knjigi »Si to, kar ješ´, knjiga je v slovenščini izšla pri Založbi Vale-Novak, na več straneh opisuje kako hrana pomaga do zdravja. Vesel sem Vašega predloga, da mi boste vsak teden poslali novo vprašanje. Čakam ga. Vas lepo pozdravlja Ivan Maršič