Hermina @ 2004-03-30 12:19:59

G.Maršič! Zakaj priporočate kislo zelje in repo, če pa vemo, da sta pripravljena z obilico soli, če hočemo da postopek fermentacije uspe? Kis naj tudi ne bi blagodejno deloval na organizem ? Jaz solat ne kisam več, tudi solim jih ne, če me kdaj začutim potrebo po dodani soli, uporabim himalajsko. Hermina

Ivan Maršič @ 2004-04-03 17:43:26

Kislo zelje, repo in na enak način skisano zelenjavo, zelo cenim. Tega pa ne kupujem v trgovinah, ker je prekislo in preslano. Sam kisam zelje, ki ne sme biti prezrelo in tudi vse sorte niso primerne. Pripravim ga na običajni način in dodam največ 0,5% soli. Poskusil sem tudi že brez dodane soli. Zelje sem pripravil na običajni način, v kadici poparil s prekuhano vodo, počakal da se je ohladila in dodal kislo mleko, obtežil in postopek je bil končan. Kislo zelje imam od jeseni do pozne spomladi.Tudi poleti ga dam nekaj kisat, da ga imamo za sproti. Na solato dam jogurt namesto kisa. Nisem pa še slišal za himalajsko sol. Ali lahko o tej soli kaj napišete v Forum ? Lep pozdrav !