Brane @ 2010-12-21 18:57:45

Spoštovani gospod Ivan! Že nekaj let v družini uporabljamo večinoma olivno olje, seveda hladno stiskano in praviloma šele na krožniku, saj se nam ga zdi škoda pregrevati. Ker pa je zdaj čas za nabavo te dragocene tekočine, ki stane v refuzi skoraj 15 eur za liter vas sprašujem za mnenje o tem olju. Pred vsem so me presenetile govorice, da je sveže olje neužitno in da mora biti staro leto dni, da je dobro za uživanje. Za vaše mnenje se vam vnaprej zahvaljujem. Brane iz Nortanjske.

Ivan Maršič @ 2010-12-26 10:10:40

Spoštovani Brane! Najprej naj vam sporočim, da so »govorice« o neužitnosti svežega oljčnega olja popolnoma zgrešene. Sveže olivno olje je zdravo in povsem užitno takoj ko priteče, res pa ga nekateri pustijo nekaj dni ali tednov stati, da se očisti. Ko govorimo o zdravju imamo v mislih hladno stiskano ekstra deviško olje iz zrelih oliv, ki so se znašle brez tujkov, listja in pecljev v mlinu najkasneje naslednji dan ali dva po obiranju. Olivno olje so v zdravstvu in kozmetiki uporabljali že naši predniki. Znani so pozitivni učinki na presnovo, krvno sliko in uravnavanje pritiska, celjenje ran. Uživanje olja dobro dene tudi koži, lasišču in nohtom. Raziskave dokazujejo, da uživanje olivnega olja učinkuje preventivno pri boleznih srca in ožilja. Poleg tega pa uživanje olivnega olja uravnava holesterol, znižuje krvni sladkor, preprečuje žolčne in ledvične kamne ter zavira nekatere oblike rakastih obolenj. Kot vsako olje pa se tudi olivno olje s starostjo kvari, saj maščobne kisline oksidirajo in olje postane žarko. Tako olje sicer ni strupeno, je pa zaradi okusa neprimerno za prehranjevanje. Oksidacijo pospešuje toplota in svetloba. Olje torej hranite v hladnem in temnem prostoru in do enega leta starosti ne bo bistveno spremenil okusa. Oljarji zatrjujejo, da je letošnja letina odlična in je olja v izobilju. To je vplivalo tudi na ceno, saj se da liter dobrega olivnega olja dobiti že za 10 do 11 EUR. Veliko zdravja vam želi Ivan Maršič!