Miša @ 2008-03-06 11:19:09

G. Maršič, pri nas pojemo veliko česna, čebule in pora. Pripričana sem, da so to zelo zdrave začimbnice. V knjižici 'Naša prehrana', ki sta jo izdala Petar in Petra Papuga, pa se opozarja na previdnost glede uživanja česna in čebule. Kaj Vi pravite o tem? Vas pozdravlja Miša iz Ljubljane.

Ivan Maršič @ 2008-03-08 21:53:55

Spoštovana Miša, res sem že velikokrat pohvalil uživanje česna, čebule in pora. O njihovih koristih za zdravje ne bom ponovno pisal. Tudi sam sem prebral zapis dr. Petra Papuge v knjigi 'Naša prehrana'. Tudi on hvali česen, opozarja pa na zmernost pri uživanju. Česen in čebula sta začimbnici. Zdravnik Papuga je napisal, da česen draži želodec in pri preveliki porabi je lahko strupen. Lahko povzroča bolečine v trebuhu, žejo in celo nezavest. Za take primere še ni sem slišal. Dr. Papuga je specialist kitajske ljudske medicine in je morda tam spoznal senčne strani česna in čebule. Odločno pa odsvetujem praženje čebule ali česna na maščobi. Zagotovo pa je zmernost povsod najboljša pot. Vas pozdravlja Ivan Maršič