Jožica @ 2005-11-26 16:51:20

Cenjeni soobčan Ivan ! Sem upokojenka in z družino živim v skupni hiši v Škofljici. Naj na začetku povem, da smo mnogi ponosni na Vas. Prepričana sem, da ni nihče prenesel toliko dobrega glasu o Škofljici po svetu, kakor prav Vi. Upokojenci Vas tudi podpiramo pri ideji, da se čimprej zgradi dom upokojencev in vaše zdravilišče zraven. Pišiti še kaj več v Glasniku, ta časopis vsi dobivamo in vsaj pri nas ga radi prečitamo. Doma imamo raćunalnik in hčerka mi redno izpiše prispevke, ki jih imate na vaših straneh Interneta. Bližajo se prazniki in brez potice ne bo šlo. Vem, da ne priporočate orehove, ampak rožičevo potico. Za 'probo' bi spekla eno in drugo. Ali lahko objavite recept za rožičevo potico . Lep pozdrav od Jožice iz Škofljice

Ivan Maršič @ 2005-12-05 11:23:04

Cenjena sokrajanka Jožica ! Vesel sem, da razmišljate o tem, kako bi se tudi za praznike bolj zdravo hranili. Večkrat vidim, da se marsikdo trudi z zdravo hrano, za praznike pa počne spet vse po starem. Na voljo je več vrst mesa, raznovrstnega peciva in potic. Vse to se tudi ponuja domačim in gostom in mnogi bodo presežek sala s seboj še dolgo nosili. Kakor vemo pa debelost močno ogroža srce, kolena ter kolke in še in še. Razumem: 'navada je železna srajca' in je težko začeti s hrano, ki ne bo delala vseh teh težav. Pozdravljam vašo zamisel, da bi za božične praznike pripravili rožičevo in orehovo potico. Tako boste lahko primerjali in povedali, da naj ima prednost zdravje in dolgo življenje pred zasvojenostjo s sladkim ter mastnim. V reviji SREDA sem našel recept za rožičevo potico in ga še malo dopolnil. Kako pripraviti rožičevo potico s suhimi figami: za testo potrebujemo 25 dag ajdove moke in 15 dag krušne.2 dag kvasa in 5 dag masla, 2 žlici medu, 1 jajce, 2 dcl navadnega mleka, limonino lupino in malo soli. Nadev pa pripravite: 30 dag rožičeve moke in prav toliko zmiksanih suhih fig z malo maraskina. Nadalje 10 dag masla, dve žlici medu, 2 jajci , skodelico jabolčnega pireja in nekaj krušnik drobtin. Pripravljeni nadev namažemo na razvaljenem testu in ga potresemo z drobtinami. Testo zavijemo in položimo v pripravljeni pekač, prebodemo in pustimo vzhajati. Pred peko na tanko premažemo z zmesjo mleka in jajc, ki nam je ostal pri pripravi nadeva. Pečemo slabo uro pri temperaturi 190 stopnij. Pazimo, da se skorja potice ne preveč zapeče, ostane naj svetlo rjava. Po dober tek ! Vesel bom vašega sporočila kako ste uspeli. Lep pozdrav in zdrave praznike Vam želim !

Zdenka @ 2005-12-14 20:55:32

Moj nasvet: Rožiči so zelo zdravi, mislim, da ne bi smel biti problem. Filo narediš tako kot za orehovo, kar se pa sladkorja tiče, so pa rožiči že sami po sebi sladki. Malo eksperimetiraj, saj je rožičeva moka v primerjavi z orehi skoraj zastonj, 200 g malo vač kot 100 Sit. Zdenka iz Rudnika

Marija M. @ 2005-12-14 21:47:40

Spoštovani! Jaz v nadev za rožičevo potico ne bi dala masla, medu in krušnih drobtin. Temperatura pečice pa naj ne bi presegla 160 stoopinj, da skorja ne bi preveč porjavela in kvarila zdravje. Marija