Tjasa @ 2011-11-16 10:33:35

Pozdravljeni, pred dnevi so me prijatelji kontaktirali glede bolnice z rakom, če ji lahko malo svetujem glede prehrane. Zaradi raka so ji odstranili želodec in sedaj se je rak pojavil na ledvicah. Sama sem vegetarianka, ne jem ocvrte hrane, poslužujem se ekoloških izdelkov in na sploh poslušam svoje telo. Že pred časom sem z občudovanjem brala o vas in tako pridobila še več spodbude, da se držim svojih zdravih poti. Zanima me ali je možno, da bi si vzeli čas za to bolnico? Slišala sem, da ste občasno sodelovali tudi s kakšnim rakavim bolnikom. Gospa je mlada mamica, ki je bila precej pozitivna glede zdravljenja, ampak ji je sedaj s širitvijo raka na ledvice, voljo kar malo pobralo. Karkoli predlagate, bomo veseli. Hvala za vaše odgovore. Tjaša

Ivan Maršič @ 2011-11-22 21:37:42

Spoštovana Tjaša! Veseli me, da lepo skrbite za svoje zdravje in počutje, predvsem da se znate poslušati in se tako na lastni koži prepričate kaj je dobro za vas in kaj ne. Verjamem, da boste po svojih močeh in lastnih spoznanjih znali svetovati in pomagati tudi bolnici zaradi katere mi pišete. Na osnovi lastnih izkušenj in večdesetletnih izkušenj z bolniki, ki so se po nasvet oglasili pri meni lahko povem, da se je potrebno in vredno boriti za zdravje in to predvsem s pravilno prehrano. Večkrat sem napisal, da lahko zdrav človek poje tudi kar sicer odsvetujem, ko pa pride bolezen, ki je navadno posledica nezdrave hrane, pa se je treba strogo držati pravil in ne jesti razhudnikov, posebej krompirja ne, nadalje nič praženega pečenega in prežganega, pa naj bo to meso, zelenjava ali pa kruh, oz. njegova skorja. Ne jesti nič sladkega in na sploh nobenih sladkarij. Če že obstaja potreba po sladkorju naj bo to oprana suha sliva ali rozina. Posebej pa odsvetujem pitje kave, ki ravno tako spada med prepovedana prežgana živila. Izguba želodca je seveda huda stvar, saj le ta opravlja pomembno presnovno nalogo in vsebuje na milijarde žlez. Gospa bo morala zelo prilagoditi prehranjevanje nastali situaciji in tudi sama ugotoviti kaj ji ustreza in kaj ne. Svetujem prehrano na osnovi žitaric, predvsem pa prosene kaše in ječmena, zelenjavo, ki je užitna surova je ni potrebno kuhati, npr. korenček naribate, dodate nekaj kapljic olivnega olja, pretlačite z vilicami in dodate zelenjavnim juham ali redkemu močniku, ki ga lahko skuhate iz razni žitnih mok. V močnik na koncu dodajte narezano čebulo, da se malo pokuha. Od mlečnih izdelkov odraslim osebam svetujem le probiotične jogurte, kislo mleko, morda kefir in pusto skuto. Vse to le zato, da se zagotovi ustrezna klima v prebavnem traktu, ki je osnova za dobro počutje in zdravje vseh organov. Ledvicam je potrebno pomagati z ovsenim čajem, pred več kot 40 leti sem ravno z ovsom uspel sam pozdraviti svoje ledvice in to takrat, ko so zdravniki že dvignili roke. Verjamem, da vam bodo v pomoč moji odgovori na internetnem forumu, na vaš e-naslov pa vam pošiljam tudi naša navodila v zvezi z zdravo prehrano, našimi zeliščnimi čaji, kapljicami in zeliščnim mazilom. Pozdrav, Ivan Maršič.