Marcelj @ 2004-08-10 20:35:29

Zdravo g. Maršič ! V bloku, v katerem nas stanuje več zavzetih za zdrav način življenja, redno poslušamo oddajo 'Kaj lahko storimo za zdravje', ki je vsak četrtek ob 16 uri na radiju Univox. Poučni in zanimivi sta oddaji g . Maršiča in g. Fabjana. Nisem pa še slišal kaj več o tem, ali je bolj zdrava kuhana ali surova hrana. Ali bi lahko g. Maršič kaj več o tem napisal. V glavnem imamo vsi računalnike in priključek na Internet in bomo poslali še kakšno vprašanje. Marcelj iz Kočevja

Ivan Maršič @ 2004-08-21 11:32:33

Od kar je izšla knjiga' Proč z loncem' se veliko govori o tem, kako je zdrava le presna hrana.Sam že dolgo govorim, da jejmo presno kar lahko telo brez težave prebavi ( sadje in nekaj vrst zelenjave). Kuhanje ima dva namena: živilo razkužiti in zmehčati celične ovojnice, da vsebino lahko presnavljamo.Važnejše, kot vprašanje presna ali kuhana hrana, je kako je ta pripravljena. Slabo je, če se hrana pripravlja na veliki vročini.Na maščobi ocvrta ali pečena, je hudo škodljiva, menim, da celo kancerogena. Hrana naj ne bo razkuhana. Mnogi še vedno pražijo čebulo, da porjavi. Prav bi bilo, da bi jo na drobno narezali, jo poparili s kropom in jo dali v jed. Bolj trda živila, na primer korenje, kolerabo, surovo naribamo in damo v že skoraj kuhano hrano. Kaj več o tem pa preberite na mojih straneh Interneta. Kočevarji, bodite mi zdravi in tudi sami poskrbite za zdravje!