Vladimir @ 2007-09-18 11:05:41

Pozdravljeni! Vam je gotovo poznan vrstni red, meni pa ni, pri pripravi močnika. Ko ste zapisali, da je potrebno dati nekaj žlic koruzne moke v hladno vodo ... Kdaj se da to kuhati, ko je vse v vodi ali ...? Prosim za nasvet in najlepša hvala v naprej! Lep pozdrav, Vladimir

Ivan Maršič @ 2007-09-22 09:48:41

Cenjeni Vladimir, jaz močnik tako pripravim: odmerim količino koruzne moke (ne instant) in jo razredčim v malo hladni vodi. Pripravim lonec vrele vode in zamešam v krop. Pustim nekaj časa da prevre. Pripravim drobno narezano čebulo in jo zamešam v močnik. Malo naj še prevre in dodam drobno narezano zelenjavo, ki jo lahko tudi zmiksamo. V tej naj bo česen in druga zelenjavo, ki jo imamo. Premešam in pustimi ohladiti. Močnik na krožniku malo posolim in zabelim s hladno stiskanim oljem ali s skuto. Če imamo koruzni zdrob, ga lahko takoj zakuhamo v vreli vodi. Močnik ne sme biti pregost, da ne postane polenta. Tako lahko skuhamo močnik tudi iz ajdove ali kake druge moke. Kar ne pojemo, shranimo v hladilniku. Za mene, pa tudi za mnoge druge, ki močnik pripravljajo na opisan način, je okusen, poživljajoč in zelo dobro dene na utrujenost in dobro voljo. Poskusite in sporočite nam vaše izkušnje. Hvala in lepo Vas pozdravlja Ivan Maršič.