Janaj @ 2012-07-16 23:45:47

Spoštovani! Zanima me, ali se je v primeru rakavih oboljenj res potrebno izogibati t.i. razhudnikom. Sama sem večkrat brala, da je paradižnik v boju proti raku odlično živilo, zanimivo - zlasti če je toplotno obdelan. Ali lahko med razhudniki določimo tistega, ki se ga je potrebno obvezno izogibati, in tistega, ki je v omejenih količinah še sprejemljiv? Vse razhudnike namreč obožujem, je pa zdravje definitivno pomembnejše. Za odgovor se Vam vnaprej zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam. Jana

Ivan Marsic @ 2012-08-23 10:03:23

Spoštovana Jana! Razhudniki vsebujejo strupene alkaloide soladulcidin, tomatidin in solanin. Res je stopnja vsebnosti strupenih alkaloidov različna med razhudniki, kot so krompir, paradižnik, jajčevci in papriko, tudi glede na stopnjo rasti in dozorevanja plodov. Vendar menim, da se nam ni potrebno igrati s hrano, ki v ničemer ne pripomore k zdravju ali ozdravitvi ampak celo povzroča razna obolenja. Poleg splošno znane zastrupitve menim, da so za rakava obolenja krivi razhudniki, ki moteče delujejo na žleze in posledično povzročajo razne izrastke, polipe, novotvorbe, tumorje ipd. Trdim, da je za organizem zaužitje četrt kg krompirja enako škodljivo, kot nekajurno bivanje v zelo zakajenem prostoru. Torej, izogibajte se razhudnikom. Veliko zdravja vam želim Ivan Maršič