Tomislav B @ 2009-01-29 11:32:49

Spoštovani g. Ivan Maršič, Sem Tomislav, rojen leta 1974 v Novem mestu. Trenutno z družino, ženo in sinom živimo v Ljubljani, kjer tudi delam. Delam na področju varne hrane, sicer malo drugače kot opisujete, vendar me varna hrana zanima celostno. Iz občasnega brskanja po spletu glede npr. bio hrane in podobno sem našel tudi Vas. Moram reči, da so me članki pritegnili, in verjamem, da je v njih modrost, veliko koristnih napotkov in izkušenj. Odpravljam se pripravljati zdravilni jogurt, za katerega recept sem našel na Vaši spletni strani. Informacijo sem tudi predal šefici, katere majhni otroci so večno bolni in polni antibiotikov, kot je bil moj. Za recept se Vam zahvaljujem. Ko razmišlam o govedini in juhi o kateri pravite, da jo je najbolje zliti, me zanima, kako je z juho, če je govedo v prosti reji - torej brez v naprej pripravljenih tovarniških krmil, krmnih dodatkov ipd, vse kar poje najde na travniku. O tovrstni prosti reji govori predvsem profesor iz Biotehniške fakultete (tudi sam sem jo obiskoval), raziskave mesa, masla... pa kažejo, da ima tovrstno meso iz proste reje v sebi določene kisline, ki zavirajo hitro rastoče rakaste celice, medtem, ko pa meso goveda rejenega v hlevu teh kislin nima in se rakaste celice normalno bohotijo. Kar se zaprtih rej tiče ne bi izgubljal besed glede zdravja, ker če se spomnimo npr. baterijskih rej piščancev... uporabo kokcidiostatikov in drugih dodatkov, da sploh preživijo ni kaj za pristavit. Moram reči, da imam sam tudi kakšno kilo preveč, zdravstvenih težav nimam, izredno pa me zanima tudi kulinarika. Ko preberam tovrstne spise, kot je vaša sletna stran me želja po zdravem dodatno spodbudi. Iz tega naslova me zanima ali marinade za kuhano govedino na pari predhodno kuhate ali je vse naravno zmešano. Zanima me tudi, ko ste v nekem članku omenjali pečenje jagneta (brez soli), kako potem pripravite marinado za soljenje in kdaj to naredite. Zanimajo me seveda tudi ostala priprava žitaric itd. Slišim tudi, da se ukvarjate z zelišči, kar me spet zelo zanima in verjetno čaka ta prijeten "hobi" za neki drugi čas. Trenutno sežem le do zelišč na balkonu, ki jih potem uporabljam v kuhinji. Hiba, ki pa jo res imava z ženo je kajenje. Sam mislim, da sem dovolj močan, da nekega dne prekinem, žena pa morem reči je res strastna kadilka in še preden pomisli na to, da bi nehala je v strahu. Vem vse o slabi navadi, škudi itd. Mislim, da sem zasledil, da pripravljate tudi določen čaj, ki pomaga pri odvajanju. Seveda se zavedam, da je na prvem mestu želja oz. to hočem narediti. Glede na to, da sem navedel kar nekaj stvari, vprašanj, katerih bi se še zagotovo našlo, me zanima ali ste kaj svojega objavljali v kakšni knjigi ali ste prebirali kakšne knjige - katere. Življenje je lepo, zanimivo, nepredvidljivo, včasih tudi moreče, težko, ampak rad ga živim. Misel na zdravo življenje me od vekomaj preganja in vsako leto spoznaš, se naučiš kaj novega. To pa je bil tudi povod k pisanju tega sporočila. V kolikor najdete kaj časa za odgovor se vam v naprej zahvaljujem. Lep pozdrav, Tomislav

¸Ivan Maršič @ 2009-02-06 11:52:14

Zahvaljujem se Vam za spodbudne misli in priznanja, za delo ki ga opravljam na področju zdravega prehranjevanja. Na konkretna vprašanja pa odgovarjam: -Verjetno je res, da meso domače živali, ki jo ne krmijo s pripravljenimi krmili, ne vsebuje toliko kemije, kakor farmska reja. Prijema pa le zdravila in drugo, kar pospešuje rast .Odsvetujem tudi uživanje juhe iz takega mesa. -Omako-marinado pripravljam presno, če pa je v njej kaj takega, kar se ne uživa, presno, jo je treba na kratko prekuhati. -Za zasvojence pripravljam čajno mešanico iz mlade ovsene slame in ognjiča. Pri odvajanju od kajenja,se mnogi pohvalijo s tem čajem. Še posebej, če so dodane tudi zeliščne kapljice. -Ne utegnem pisati knjige o mojem delu. Nekaj knjig o meni je izšlo na SH območju, ki so jih napisali novinarji. Sam pa imam le drobno knjižico z osnovnimi navodili za zdravo življenje in uporabo mojih izdelkov. Vas lepo pozdravlja Ivan Maršič