Kristina @ 2005-08-22 10:56:18

Cenjeni gospod Maršič ! Rada poslušam vaše oddaje na Univoxu in vem, da nam samo dobro svetujete. Še pred leti sem porabila veliko belega sladkorja pri vlaganju sadja v kozarce in pri pripravi sadnih sokov. Nekaj tega še vedno delam, pa ne vem kako bi nadomestila sladkor s čim bolj zdravim. Brez sladkorja pa se kompot pokvari. Slišala sem, da je rjavi sladkor tudi uporaben, vendar je ta zelo drag in težko ga je dobiti. Ali naj bi poskusila z medom, tudi ta je drag. Koliko bi ga morala dati na običajen kozarec? Prepričana sem, da to tudi druge gospodinje zanima. Bodite še dolgo zdravi! Kristina iz Sodražice.

Ivan Maršič @ 2005-08-27 10:17:22

Cenjena Kristina ! Zdravniki in zdravilci odsvetujemo uživanje belega sladkorja. Med ljudmi je vedno več diabetikov, celo med otroci. Pa ni kriv samo sladkor, ampak tudi druge jedi, na primer krompir, ki imajo v sebi veliko škroba in ta terja od trebušne slinavke preveč inzulina, da kmalu omaga. Pri uporabi je za spoznanje bolj zdrav rjavi sladkor in še bolši je domači med. V medu je le polovico sladke snovi, vendar je dober konzervant za vlaganje. Da bi sadje kupovali in ga vlagali se ne splača. Naprodaj je vse leto. Če pa imamo domač pridelek, potem pa je bolje, da ga posušimo,ali stisnemo v sok ali pa ga damo zmrznit. Sporočite nam vaše izkušnje.