Vladimir_ @ 2011-03-04 19:24:54

Poštovani Gospodine Maršič, molim Vas za savet tj. preporuku kako da pomognem svom sinu. Sin ima 19 godina i ima velike probleme sa gnojnim procesom, upalom takozvanog repica, odnosno Sinus pilonidalis (pilonidalna cista). Želeo bih da dobijem Vaše misljenje i savet, kako se može osloboditi tog problema bez hirurškog zahvata. Zahvaljujem unapred. S poštovanjem, Vladimir

Ivan Maršič @ 2011-03-20 10:22:11

Spoštovani Vladimir! Uradna medicina zdravi Sinus pilonidalis v večini primerov kirurško, le v določenih primerih z zdravili. Literatura navaja, da omenjeno gnojno vnetje nad trtico praviloma prizadene mlajše moške, kamor spada tudi vaš sin. Ker gre za vraščanje dlak se bolezen rada tudi po operaciji ponavlja, zato svetujejo celo stalno odstranjevanje dlak z ogroženega področja. Tudi vzroki nastanka otekline še niso povsem pojasnjeni. Osebno bi poskusil vse, da mi ne bi bilo treba na operacijo, ker sem trdno prepričan, da je človeški organizem naravnan na samozdravljenje, le pogoje mora imeti za to. Poleg spremembe prehranjevalnih navad bi si pomagal z obkladkom Maršičevega mazila. Košček mazila je dobro pokriti z zelnatim listom ter prelepiti z gazo za nekaj dni, da mazilo ne hlapi in da deluje navznoter. Če to ni mogoče, poskusite s to terapijo vsaj preko noči. V primeru, da se bo sin vseeno odločil za operacijo je zelo pomembno ravnanje po operaciji. Tu pa je najbolj pomembna zdrava prehrana, ki lahko pripomore k hitremu celjenju ran in splošnemu okrevanju. Rano svetujem izpirati s tekočino, v kateri ste prekuhali orehove luščine, lahko tudi orehove liste, za zaščito rane pa lahko poskrbi tanek sloj Maršičevega mazila. S hrano, ki jo svetujem, lahko odpravite zakisanost sinovega organizma. Obvezno je potrebno izločiti iz jedilnika razhudnike, posebej krompir in pa seveda vso cvrto in pečeno hrano, meso in mesno izdelke ter mleko in mlečne izdelke, razen probiotičnih jogurtov ter puste skute. Odpovedati se je potrebno tudi kavi in vsem sladkim ter kislim stvarem. Jesti pa svetujem čim več žitne hrane, posebej proseno kašo in redko koruzno polento z dodatkom česna in čebule. Pomemben za kožo je tudi ječmen, torej jesti ričet in ječmenovo kašo in kuhan ječmen, pripravljen na solato. Želim, da vam uspe, Ivan Maršič!