2005-07-05 19:35:21

g.Marsič! veliko berem in razmišljam o zdravi prehrani, pa tudi skušam vsaj delno tako živeti. Mislim, da je svet glede tega v velikem prelomu. Pojavljajo se skrajno ekstremne zadeve, kot presnojedstvo, makrobiotika itd.Mislim, da je večina ljudi sploh ne ve več kaj je zdravo in kaj ni. Menim, da je zdravo skromno in čim bolj naravno. Če bi se ljudje tega zavedali, bi bil svet bolj zdrav. Saj ni potrebno toliko. Govori se to je zdravo, to ni zdravo itd....V bistvu ljudje PREVEČ JEMO in to je glavni problem današnje prehrane. Hrana nam je lahko dosegljiva, je poceni, je industrijska.... Luigi Cornaro gospod o katerem ste najbrž bral napisal knjigo Kako živeti 100 let, je že okrog leta 1550(ne spomnim se točno letnic) dočakal 102 leti, pa je bil gospod pri 40 letu na smrt bolan. Takrat so ljudje umirali pri 40 letu(večina plemičev), od pretiranega žretja...On je drastično zmanjšal vnos hrane in ozdravel....Res je, da ni poznal ne sadja ne zelenjave, a je bila hrana takrat zagotovo kvalitetnejša. Jedel je jajca, meso, kruh in pil rdeče vino....Skratka to veliko pove. Prosim g.Marsič povejte mi vaše mnenje glede tega, Vaš način hrane mi je sicer zelo všeč, ker ne zahaja v pretiravanja. HVALA

Ivan Maršič @ 2005-07-19 09:56:48

Spoštovani! Strinjam se z vašim mnenjem. Obilica živil in dobiček, ki se ga pričakuje od prodaje, nam vedno bolj vsiljuje mnenje, da živimo za to, da jemo in ne obratno.Ni pomembnega dogodka, družinskega ali javnega, da ne bi postregli z raznovrstno sladko,mesno in masno hrano. Dokler si ljudje tega niso mogli privoščiti kadar bi želeli, je bilo to še razumljivo. Danes pa je polovica ljudi že predebelih in iz tega izhajajo skoraj vse civilizacijske bolezni, pa bi morali odnos do 'dobre' hrane spremeniti. Saj z njo ne strežemo več potrebam telesa, ampak le razvajenim in zasvojenim okuševalnim brbončicami. Sam ne zahajam v skrajnosti, opozarjam pa na nekatere škodljivosti pri pripravi hrane. Ocvrta ali pečena hrana je zagotovo škodljiva. Odsvetujem pitje prave kave. Bolnim pa tudi uživanje zelenjave iz vrst razhudnikov (paradižnik, paprika, jajčevci, krompir) Notranja vest mi tako veleva, v zadnjem času pa večkrat tudi zapisano v strokovnem tisku. Vesel sem bil vašega prispevka. Oglasite se še kaj.

2005-08-14 17:32:11

Hvala, da ste se oglasil g.Maršič. Hvala, da ste tu, da ljudi vzpodbujate. Sama sem mnenja, da bi dosegli že velik +, če bi ludje začeli manj jesti in bolj naravno hrano, pa ni potrebno veliko, da bi ostali zdravi...ko pa zbolimo, potem pa je cel hudič...težje je zdraviti kot preprečiti...in zato Vas cenim še toliko bolj, ker imate to stran za vse nas...hvala...