Andreja @ 2011-12-15 16:47:28

Pozdravljeni. Na vas se obračam za kakšen nasvet. Imam 4 letnega sina, ki je pri 10.mesecih zbolel za sladkorno boleznijo tip.1. Takrat je bilo njegovo zdravstveno stanje zelo resno, saj nam zdravniki niso dali veliko upanja, da bo preživel. Vendar mu je uspelo za kar se imamo zahvaliti njegovemu močnemu karakterju. Takrat sva se z možem sprijaznila z boleznijo in upoštevala vse nasvete zdravnikov glede prehranjevanja. Veliko žitaric, meso, krompir, riž, zelenjava in sadje. Maščobo, sol in sladkor pa uporabljati v normalnih količinah. Celotna družina je prešli smo na polnozrnato prehrano. Kadar se je le dalo sem sama spekla kruh doma iz mešanice pšenične in polnozrnate moke. Zelenjave sicer nobeden pri nas doma ne je razen mene, zato je bila prisotna le v mineštrah. Sadje pa smo jedli skoraj pri vsakem obroku. Soli in maščobe že tako nismo uporabljali veliko in sladkor so zaužili le tisto kar je bilo v piškotih in pecivih. Eno leto je bila njegova sladkorna kar uspešno vodena. vsake toliko je bil kakšen poskok sladkorja vendar v povprečju so bili v mejah normale. nato so se začele težave s kožo in sicer predvsem v zimskem času. Vse ga je srbelo, kožo je imel zelo suho. Na mestu, kjer je imel vstavljene sete (ima inzulinsko črpalko) ga je toliko skrbelo, da si je kožo razpraskal do krvi. eno leto sem "težila" zdravnikom, da je potrebno nekaj storiti glede kože. Ti so začeli "migati" šele takrat ko se mu je začelo pod kožo gnojiti - na mestih kjer je imel vstavljen set so se mu delali turi polni gnoja. Preiskave so pokazale, da je alergičen na določeno vrsto rastlin, na nekatere kemikalije, ki jih najdemo v praških, ter na lepilo, ki ga vsebujejo seti in na nikelj. Kar se tega tiče njegovo stanje se še danes ni izboljšalo kljub temu, da sem umaknila vse te alergene. Poleti pa je zbolel še za celiakijo. Sedaj ne sme jesti še vseh tistih živil kjer je prisoten gluten. Med tem časom sem prišla sama do sklepa da je pri vsem tem kriva v večini njegova prehrana. udeležila sem se različnih seminarjev na temo zdrave prehrane vendar sem povsod izvedela iste info kot so mi jih dali že zdravniki. Dokler mi niso priporočili naj se obrnem na alternativno medicino in tam sem izvedela čisto drugače informacije kot pri zdravnikih. Sedaj kupujem vse sestavine večinoma pri domačih ekoloških kmetih. Od sadja in zelenjave pa do moke in žit. Mleko sicer pijemo samo za zajtrk vendar ne kupujem več trajnega ampak sveže mleko, jogurt jemo le navadni in ne več sadnega, veliko uporabljam tudi skuto. Ne kupujem več piškotov, napolitank, čokolad ampak vse to sama doma spečem, prav tako kruh in testo. Rada bi pomagala svojemu sinu, pa tudi ostalim družinskim članom, zato bom vsakega nasveta vesela. Zanima pa me še nekaj: zadnje čase veliko promovirajo kokos (moko,maslo, olje...), konopljo (olje in ostali izdelki), rožičevo moko, oreščke pa me zanima vaše mnenje o tem. Ter ali je dobro jesti po oz pri vsakem obroku sadje? Lp, Andreja

mateja00 @ 2012-02-09 22:51:44

Lepo pozdravljeni! Sem nova na tem forumu, pišem prvič...rada bi vam nekaj svetovala, ker me je zabolelo, ko sem prebrala o vašem sinu...tudi sama sem imela velike težave...polnozrnati izdelki so modna muha. Njihovo pretirano uživanje pelje v bolezen. Poleg tega, da "urejajo" prebavo v smislu potiskanja hrane naprej, s sabo odnašajo tudi železo, kalcij, minerale...včasih ljudje niso jedli žita na način, da so ga grobega zmleli v moko in iz njega spekli kruh, pecivo, piškote. Prej so žito fermentirali, ga obdelali v obliko, prijazno našim prebavilom. Čakam, da se bo nekdo spomnil, da je kalcij v kamnu in ga bo začel na fino mleti in propagirati kot kalcijev preparat. Resnično, bodite prosim pazljivi pri polnozrnatih izdelkih, kar obstala sem, ko sem prebrala vaše pismo, kajti pred parimi leti me je neka znana gastroenterologinja komaj odvrnila od uživanja teh reči. Rekla mi je, da je "moderna hrana" kriva za celiakije sploh v odrasli dobi, chronove bolezni, vnete črevesne bolezni...bodite pazljivi. In pomislite-kaj je jedel sprva človek? Bil je lovec, hranil se je z ulovom divjih živali, semen, oreščkov, sadja in zelenjave. Žita so prišla mnogo pozneje. In ravno ta (poleg umetnih margarin, sladil in otalih strupov) so kriva za porast sladkorne bolezni, holesterola...ne pozabite, da so esencialne, se pravi za človekov obstoj nujno potrebne beljakovine in maščobe, predpone "esencialni" ogljikovi hidrati nimajo, kolikor jih potrebujete, jih z lahkoto dobite iz sadja in zelenjave. Preberite si knjigo, ni debela in te tako povleče notri, da je hitro prebrana, imenuje se:" Zaposleni v coni" od dr.Vanje Grbac Gredelj. Pomislim na piščance, ki so paseni zunaj, prehranjujejo se s črvi, glistami itd, so zdravi in vitalni, pa poglejte kaj se zgodi z njimi, ko se jih začne futrati s koruzo, pšenico...postanejo debeli, okoreli, polni maščobe pod kožo. In če preberete knjigo o artritisu. Prehrana je podobna, lahko bi rekla enaka. Čim manj žitne hrane. Žitna hrana pobere mišice in pušča maščobo, povešen, dol padajoč, mlahav trebuh...artritis-sedaj odkar obstaja umetna hrana za pse, to bolezen poznajo tudi oni, prej pa je niso. In še enkrat, ne pozabite, pračlovek je bil zdrav in vitalen, sedanji pa je-vsi vemo kakšen. Torej, bistvo prehrane:-omega 3 maščobe-te popravljajo vnetja v telesu, meso če je le mogoče pašenih živali, prav tako jajca (tekoč rumenjak vsebuje lecitin, ki pomaga razgraditi maščobe), veliiiiiko zelenjave, semena, oreščki (če so prizadeta prebavila, je potrebna previdnost, najbolje jih je zmleti in uživati v majhnih količinah), zelenjavni sokovi, kaše obvezno pred uporabo namočene, najbolje s par žlicami nekega kislega medija (kislo mleko, jogurt, sirotka in nepasterizianega mleka), da so potem res prijazna prebavilom in je njihova izkoristljivost prava). Da ne bom predolga...lepo bodite in resnično želim samo zdravje vašemu sinu in vsem vam. Vijolica

Ivan Maršič @ 2012-03-03 17:36:15

Spoštovana Andreja! Cenim vaš trud, ki ste ga vložili v spremembo prehranjevalnih navad in izboru ekološko pridelane hrane in s tem poskrbeli ne le za sina ampak tudi za vso družino. S svojim izčrpnim odgovorom se je potrudila tudi Vijolica in z njenim razmišljanjem se večinoma tudi strinjam. Poudaril pa bi, da se le izogibajte peciv in sladkarij. Glede kožnih alergij svetujem, da ne uporabljate mehčalcev, saj so tudi ti povzročajo alergij. Kot ste že sami ugotovili, je za dodatno alergijo na gluten po vsej verjetnosti kriva prehrana, zato je toliko bolj pomemben izbor le-te. Glede žitaric vam zaradi nevsebnosti glutena svetujem ajdo oz. obroke na osnovi ajde. Na primer ajdov močnik, ki ga pripravite tako, da vmešate dve žlice sveže mlete ajdove moke v deciliter hladne vode. Dobljeno gladko zmes vlijte v vrelo vodo in pokuhajte. Dodajte še pol narezane čebulice, strok narezanega česna in na koncu dodajte še riban korenček in malo peteršilja. Glede kokosa nimam pozitivnega mnenja, saj spodbuja razvoj sečne kisline in s tem ogroža sklepe (prutin). Preizkušal sem tudi delovanje konopljinega olja, vendar z njim nimam posebno dobrih, niti ne slabih izkušenj. Rožičevo moko priporočam, z oreščki pa le previdno, le v manjših količinah kakšno jedrce oreha ali lešnika. Izogibajte pa se vsem industrijsko predelanim in posebej praženim oreščkom. Pozdrav in veliko uspeha pri skrbi za zdravje vaše družine želim Ivan Maršič.