brigita @ 2006-02-21 18:08:31

Prav vesela sem, da sem danes zasledila vašo spletno stran. Že nekaj časa želim in poskušam čimbolj zdravo jesti. Mislim, da sem do tega prišla prav zato sedaj, ker delam zadnji dve leti v hotelu, kjer imamo za kosilo samo "dobro hrano". Meni pa se upira vedno bolj, izogibam se mesu, pa še čemu, ampak večkrat sem zelo lačna in ne morem samo solato jesti. Koliko lažje bi bilo zdravo jesti, če ne bi bilo treba v službo hodit. No, doma pa res jem večino vegetarijansko, nič sladkega, malo manj mi v to uspeva prepričati mojo družino. Samo sem pa danes poleg tega, da sem vesela teh vaših nasvetov, tudi zelo presenečena ali pa žalostna. Od vse hrane na svetu imam najraje paradižnik - tako surovega jem celo celo, pač poleti še malo več. In sedaj izvem, da je škodljiv. Pa če mi tako paše. Nisem kadilka, ampak vem, kako težko se je odvaditi kajenja, ker moj mož kadi. In meni se zdi, da bi se jaz še težje odrekla paradižniku, kot on cigaretam. Krompir imam sicer tudi rada, ampak ga tudi največ pojem takega samo skuhanega, pikico posoljenega, nič zabeljenega. Pa bi se temu že odrekla, ampak paradižniku pa mislim, da se ne bom, ker imam občutek, da mi telo prav kliče po njem. Verjamete?

Ivan Maršič @ 2006-02-28 09:58:39

Cenjena gospa Brigita ! Zelo cenim vaše prizadevanje, da bi se zdravo prehranjevali. Tudi družino je dobro postopoma navajati na spoznanje, da si bodo z zdravo hrano utrjevali zdravje in bolezni se jih bodo na daleč izogibale. Da se lažje otresete zasvojenosti, priporočam čaj iz mlade ovsene slame. Menim, da tako, kot je vaš mož zasvojen s kajenjem, ste Vi z uživanjem paradižnika. O njem nimam dobrega mnenja. Ali veste kje in kako ga v tem času pridelujejo ?! Sam ga ne jem že nekaj desetletji. Dokler sem ga jedel, sem imel hude težave. O paradižniku so že dalj časa različna mnenja. Eni ga hvalijo kako da je zdrav, drugi pa menimo, da so rastline iz rodu razhudnikov (paradižnik, paprika, krompir) prej v škodo, kakor v korist zdravju, še posebno, če so pregosto na jedilniku. Moje mnenje je, da zdravi lahko jedo tudi razhudnike, vendar ne industrijsko pridelane in predelane. Tisti, ki pa se pogosto nagibajo k boleznim, pa naj bi jih črtali iz jedilnika.To je tudi znanost potrdila. V knjigi 'Hrana-zdravilo za dušo in telo', ki je izšla pri TZ v Lj, je na 103 strani zapisano: ne uživajmo hrane iz družine razhudnikov, kot so krompir, paradižnik, paprika itd, ker v telesu pospešujejo različna vnetja. Naj še enkrat ponovim: moj življenski cilj je pomagati ljudem, da bodo s pomočjo hrane zdravi in dolgo živeli. To sem dokazal s svojo izkušnjo in kdo ve koliko je že takih, ki so mi sledili. Pred 40 leti sem se sam znebil težke bolezni in od takrat nisem bil več pri zdravniku. Oglasite se še kaj !