Nataša N @ 2007-12-24 10:36:40

Pozdravljeni! Pišem vam v imenu prijateljice, katere mož ima precej zdr. problemov in ne najdeta pravilne nege- diagnoza:- mioklonična epilepsija, prizadetost cerebralnega sistema, miopatija blažja, neuropatija, lipomotoza,ataksija, Ekbomov sindrom- torej tu gre tudi za genske bolezni katere je potrebno zdraviti kemično, a verjetno si lahko pomagamo tudi alternativno . Zato vas prosimo za kakšen koristen nasvet, saj sta čisto obupana. Hvala za vašo pomoč nataša

IVan Maršič @ 2007-12-29 16:32:46

Cenjena go. Nataša, lepo je, da skušate pomagati tudi možu svoje prijateljice. Našteli ste več diagnoz. Žal je tako, da mnogi zdravniki le postavljajo diagnoze na osnovi zunanjih znakov bolezni, ne najdejo pa vzroke za bolezenske težave. Vedno več nas je, ki skušamo sami kaj storiti za svoje zdravje. Jaz sem to začel pred 40 leti in od takrat nisem bil več pri zdravniku. Zdravnik dr. Walker je v knjižici 'Zdrava prehrana' napisal, da smo ljudje v razvitem svetu, kljub obilici hrane, najbolj podhranjen in bolehen narod, kar jih je videl svet. Priporočil bi zdravo prehrano v kateri ne bo ocvrtih jedi, posebno ne mesa, živalskih maščob in prečiščene moke. Gotovo je bolnik dobival mnoga zdravila, med njimi tudi antibiotike. Napredek bo, če bo vsak dan zaužil probiotični jogurt, ki ga lahko sami pripravite. Tako bo zaužil tudi veliko kosmičev in kaše, ki krepijo zdravje. Jogurt lahko pripravite po mojem receptu: Za pripravo 5 obrokov potrebujemo 1 liter nehomogeniziranega mleka. Lahko je tudi kozje ali ovčje mleko, ne pa sojino. Pripravimo za veliko žlico lanenega semena in bučnih pešk in damo v zavrelo mleko. Preberimo skodelico kosmičev, lahko so ovseni ali drugi. Če želimo jogurt iz prosene kaše ali ajdove moke, to prej razredčimo s hladnim mlekom. Mleko naj samo zavre in ga odstavimo. Vsujemo kosmiče ali moko in premešamo. Pripravimo ustrezno po svoji želji, sladko suho sadje (rozine, narezane smokve, marelice, dateljne, suhe slive itd) in zamešamo v vsebino. Lahko tudi žlico rjavega sladkorja. Še bolje pa je, da zamešamo, ko se vsebina ohladi, veliko žlico medu. Dodamo še žlico pivskega kvasa v prahu in nekaj žlic probiotičnega jogurta, ki ga kupimo. Del tega lahko prihranimo in porabimo za naslednjo pripravo. Pokrito posodo damo na toplo, lahko tudi na radiator ali v malo ogreto pečico. Na temperaturi okrog 40 stopinj se bo vsebina, v najmanj 24 urah, fermentirala v probiotični jogurt. Če hočemo bolj kislega, pustimo dalj časa na toplem. Kar ne pojemo, damo v hladilnik in ga lahko jemo ves teden. Želim, da bi bolnik hitro okreval. Ivan Maršič.