Maruša @ 2007-07-02 09:48:25

Cenjeni g.Maršič! Spadam med tiste žene srednjih let, ki smo predebele, moj indeks telesne mase je 32. Dobila sem nasvet, da bi morala zaužiti več balastnih snovi. Imam tudi težave z odvajanjem blata. Sorodnica mi je povedala za vaš Internet in da hitro odgovorite. Želela bi zvedeti v katerih živilih je največ vlaknin. Kakšna je razlika med topnimi in netopnimi vlakninami. Hvala vam za razumljiv odgovor! Vas pozdravlja Maruša iz okolice Ljubljane.

Ivan Maršič @ 2007-07-07 08:28:21

Cenjena Maruša ! Več kakor polovica prebivalcev Zahodnega sveta je predebelih. Merilo za to je ITM (indeks telesne mase) in vsi, ki presegajo mejno vrednost 24, jih štejejo za predebele. Glavni vzrok je v tem, da zaužijejo več kalorij, kakor jih porabijo. Premalo se gibljejo in kolikor ima kdo več kg, vedno manj uporablja fizično energijo. Nastajajo še nove težave. Neredno odvajanje blata, povečan krvni pritisk, večja dovzetnost za diabetes. Več vlaknin v hrani pomaga pri zaprtosti. Topne so tiste vlaknine, ki se med prebavo stopijo, netopne pa le polnijo črevo in pospešujejo prehod hrane skozi prebavni trakt. Temu rečejo peristaltika. Naštel bom nekaj živil, ki imajo največ vlaknin: kruh iz polnozrnate moke, še posebej iz ržene. Od zelenjave fižol in leča, od semen laneno seme, od sadja pa suhe slive in posušene fige. Zanimivo je, da imajo največ vlaknin suhe lisičke (gobe). Na 100 gramov lisičk zaužijemo kar 60 gramov vlaknin. Marsikdo poskuša na hitro zaužiti veliko vlaknin in je same otrobe, kar pa ne priporočam. Vas pozdravlja Ivan Maršič