Marija__ @ 2011-09-12 20:35:38

Spoštovani! Vaš naslov sem našla na spletu. Na vas se obračam z naslednjim: moja tašča ima že nekaj mesecev odprto rano na nogi (vensko razjedo). Zadeva se malo zaceli, nato spet odpre. Gospo zelo boli, razumljivo je, da je prestrašena, ker se rana nikakor ne zapre. V ambulanti sicer dobiva obloge - na vsake tri dni, a kot izgleda, se rana le še širi. Iz vsebine zapisov na spletu sem zaključila, da ste pomagali tudi v takih primerih. Če je le mogoče, prosim za vašo pomoč. Lep pozdrav, Marija

Ivan Maršič @ 2011-09-21 16:48:44

Spoštovana Marija! Za pospešitev celjenja ran je na prvem mestu potrebna ustrezna hrana, ki bo telesu pomagala izboljšati stanje. Za zdravje kože je priporočljiv ječmen (kot ričet, na solato ipd) ter prosena kaša in seveda koruza kot redka polenta z dodatkom zelenjave. Za boljše zdravje je pomembno jesti več čebule, česna, peteršilja, korenja ter solate radič, vendar namesto kisa raje uporabite limonin sok ali pa probiotični jogurt. Strogo pa se izogibajte razhudnikom, paradižniku, papriki in posebej krompirju, ki preprečuje celjenje ran ter mesu, siru, mleku in mlečnim izdelkom razen skute in kislega mleka ter probiotičnega jogurta. Tudi jajc ne svetujem. Posebej nevarna je cvrta hrana in pa mesne juhe. Starejšim osebam se rane na nogah nerade celijo, zato res toplo svetujem več žitne hrane, tudi koruzni in ajdov močnik. Ajda obnavlja krvne žile. Pri odprtih ranah svetujem spiranje s tekočino iz prekuhanih orehovih listov ali luščin oz. kar obojega ali pa skuhajte srčno moč (petprstek) in s tekočino spirajte rano. Maršičevo mazilo lahko uporabite tako, da rano na tanko namažite kot zaščito. Veliko zdravja vam in vaši tašči želim Ivan Maršič!