Metka @ 2010-01-20 06:15:15

Spoštovani! Kot mnogi drugi sem tudi jaz čisto slučajno prišla do vaše strani in jo res z veseljem brala. Lezem proti 50, nimam nobenih zdravstvenih težav, res pa je, da se že nekaj časa držim načel zdrave prehrane in to želim še izboljšatii in prenest tudi na štiri zdaj že odrasle otroke. Naš zajtrk so žita s sadjem in skuto, kefirjem. Pojemo veliko sadja in doma pridelane zelenjave. Sedaj se trudim čim manj uporabljati meso in še to skuham, belega sladkorja ne uporabljamo, kruh pečem sama, vaš puding postrežem z zmiksanim sadjem kot sladico, doma izdelujemo tudi kis, jogurte. Cvremo mogoče enkrat na leto in še to ne v olju ampak na peki papirju v pečici - če sploh lahko rečemo da je to cvrto - no, da ne bom predolga trudim se, da bi kvalitetno jedli za zdravje in postopoma jemo vedno bolje. Se pa je zgodilo, da so možu zgolj slučajno ugotovili povišano sedimentacijo in ko so iskali vzrok so prišli po enem letu do diagnoze "Waldenstromova makroglobulinemija (rak belih krvnih celic) in me pošteno prestrašili, sploh ker pravijo, da je neozdravljivo- ker je zdaj v začetni fazi se le spremlja, ko se razširi se le lajša - nasvet zdravnika je, da se mora izogibati stresu in čim bolj zdravo živeti. Stresu se skušamo izogibat, dovolj spimo in se gibamo, pijemo zeleni čaj, mož spije skodelico bio kave - to bo zdaj opustil, res pa je, da pokadi škatlo najbolj blagih cigaret (tudi temu se bo skušal odpovedat, saj je že poskušal, a do zdaj mu ni uspelo) alkohola, razen izjemoma kozarec po obroku ne uživamo. Prehranjevati se skušamo zdravo, kot kuharica se bom še bolj potrudila. Hvaležna bi vam bila za kakršen koli nasvet ali izkušnjo ter Vam iskrena hvala, da nas izobražujete in osveščate! Sama sem po izobrazbi kemik, a sem predana naravi. Ob informaciji - rak v hiši- verjemite, smo zaskrbljeni. Še enkrat hvala Vam do zdaj za vse znanje in prosim za kakšno vašo bogato izkušnjo in nasvet. S spoštovanjem Metka

Ivan Maršič @ 2010-01-26 19:48:49

Spoštovana Metka! Predvsem svetujem, da se pri prehranjevanju izogibate razhudnikom. Posebej nevaren je krompir in kava in to vsakršna, saj je prežgana in zato karcinogena. Oboje pa ogroža bele krvničke. Seveda pa tudi brez odpovedi kajenja ne bo šlo. Katero hrano pa naj vam svetujem? Poskusite prehransko kuro s proseno kašo ter obroki na osnovi žitaric, posebej ajde in koruze. Polenta ureja limfne žleze. Kuhajte polento iz čim bolj sveže zmlete naravno pridelane in sušene koruze in nikakor ne uporabljajte instant pripravkov. To velja tudi za ajdo. Za dva do tri obroke v liter kipeče vode stresite 30 dag ajdove ali koruzne moke. Solite v luknjo, ki jo naredite na vrhu moke. Da žganci ne bodo vedno enaki, lahko moke med seboj mešate, posebej ajdovim ustreza 1/3 ržene moke. Žgance kuhajte 20 minut v napol pokriti posodi. Nato odlijete tekočino, kolikor le gre. Žgance grobo pretlačite s tlačilko za pire in nato zmešajte z dvojno daljšo vilico. Odlito tekočino - žgančevko uporabite kot odlično redko juho in pa za morebitno dodajanje pri preveč suhih žgancih ali pa za prelitje žgancev, ko so že na krožniku. To velja tako za ajdove, kot koruzne žgance. Moki lahko poleg ržene dodate tudi manjši del ječmenove moke. Ječmen je tudi odlična sestavina zdravih obrokov ali kot ričet ali skuhan in narejen na solato. K žgancem skuhajte kislo zelje ali pa repo. Za zabelo uporabite probiotični jogurt ali olivno olje. Če ne morete brez mesa, ga uživajte le v manjših količinah in še to le na hitro kuhanega, 20 minut je dovolj, da je meso kuhano, tekočino pa zavrzite. Seveda meso jejte, če ste zdravi in ga ne nudite tistim, ki bi jim radi pomagali ozdraveti. Veliko zdravja vam želim Ivan Maršič.