Manica @ 2005-03-09 21:07:52

Gospod Maršič, zanimam se za zdravo prehrano in spoznala sem, da je lahko zelo važna za naše zdravje. Vem. da Vi to trdite že zelo dolgo. Sestro, ki je zdravnica sem vprašala, če je alpsko mleko res škodljivo, kakor Vi večkrat to omenjate. Odgovorila mi je, da je nekaj o tem slišala, kaj več da pa ne ve. Prosila me je, naj Vas vprašam, kako to utemeljujete. Mi boste odgovorili ? Manica iz Kamnika

Ivan Maršič @ 2005-03-15 11:34:52

Trajno, alpsko ali še kako drugače imenovano mleko je najprej pasterizirano in na to še homogenizirano. To pomeni, da je pod pristiskom stisnjeno skozi fino šobo, da se kapljice mašćobe razpočijo. Na to ga kuhajo 20 minut na temperaturi do 140 stopinj in še ultrazvočno segrevajo do 150 stopinj.To mleko ni več živo, tudi skisa se ne, ampak postane smdrljivo, če ga nekaj dni pustite pri sobni temperaturi. Nič koliko je bilo že znanstveno izvedenih raziskav, s katerimi so dokazali, da tako mleko bolj škodi, kakor pa prispeva k zdravju. Tudi za druga živila velja, da po industrijski obdelavi in predelavi, bolj škodijo kakor koristijo našemu zdravju. Oglasite se še kaj .