Mici @ 2008-12-08 21:40:33

Gospod Maršič, živimo na vasi,mož je starejši upokojenec.Do prve trgovine je pol ure hoda.V trgovino gre eden od naju enkrat na teden.Pri kmetih ni mogoče dobiti mleka. V trgovini kupiva tedensko karton alpskega mleka in ga imava dovolj za ves teden.Vnuk, ki nam pripelje iz trgovine kar rabiva, nam je povedal, da je čital na Vašem internetu o tem, da alpsko mleko ni zdravo in ga odločno odsvetujete.Vprašala sem patronažno sestro, ki nas večkrat obišče, če je to res.Rekla je, da nič o tem ne ve in tudi sama kupuje trajno mleko. Do sedaj sva zdrava, če tudi vsak dan porabiva liter tega mleka. Gospod Maršič,ne bodite hudi zaradi tega vprašanja. Hvaležni vam bomo, če nas boste prepričali, da imate prav in bom to povedala tudi drugim,ki redno kupujejo trajno mleko. Hvala in lep pozdrav v Škofljico, od Micke iz okolice Krvave peči.

Ivan Maršič @ 2008-12-12 15:21:49

Cenjena Micka, jaz že dolgo odsvetujem trajno mleko, tudi sam pa ne uporabljam že 40 let. Res gre za kravje mleko, vendar ga toliko predeluje in obdelujejo, da je prej v škodo, kakor v korist zdravju. To mleko najprej segrejejo na 70 stopinj(pasterizirajo), na to ga pod pritiskom stiskajo skozi gosto sito (homogenizirajo) in še ogrejejo do 150 stopinj(stelizirajo). To naredijo vse z namenom, da bi se ne kvarilo. V takem mleku ni več življenja in kvari nam jetra, črevo in druge prebavne organe. Ali ste tudi opazili, da se ne skisa, če nekaj dlje stoji, ampak pokvari. Če želite biti zdravi, ne uživajte trajnega ali alpskega mleka. Za starejši tudi ni priporočljivo kravje mleko, ker starejšim manjka encim za presnovo mleka. Prepričan sam, da boste na deželi lahko kupili neobdelano mleko. Dajte ga kisat, še bolje pa je, da ga uporabite za pripravo probiotičnega jogurta. Patronažno sestro pa ob priliki vprašajte kaj je bolj zdravo: sveže ali trajno mleko. Lep pozdrav Vam pošilja Ivan Maršič