Matjaž @ 2007-01-08 10:51:12

Pozdravljeni, Prebral sem vaš prispevek o pomembnosti žit pri zdravi prehrani, pa me zanima ali se njihov učinek spremeni če je žitom odvzet gluten. Moja hčerka ima namreč celiakijo in ne sme uživati žitaric. Hvala za odgovor in lep pozdrav Matjaz

Ivan Maršič @ 2007-01-16 09:35:19

Cenjeni Matjaž, sodobna zdrava prehrana daje prednost žitu in žitnim izdelkom. Obenem pa se veča število tistih, ki ne presnavljajo gluten. Mislim, da zato, ker je pri njih zmotena presnova. Gluten je žitna beljakovina in nesposobnost presnove glutena imenujejo celiakalijo. Pri tem obolenju se črevesne resice sploščijo ko pridejo v stik z glutenom. Posledica je driska, podhranjenost in zaostajanje v razvoju. Največ glutena vsebujejo ta žita: pšenica, ječmen, oves in rž. Glutena pa ni v ajdi, koruzi in rižu. Na prodaj pa so tudi brezglutenski žitni izdelki. Dandanes ni več potrebna stroga dieta. Zaužiti je treba več zelenjave in sadja. Od mesa pa ribe. Izkušnje kažejo, da je mogoče z manjšimi količinami glutenskega žita, urediti prebavo tako, da bo telo vedno manj občutljivo na gluten. Poskusiti je treba marsikaj in našla se bo primerna rešitev. Oglasite se še kaj. Želim vam, da bi lahko pomagali vaši hčerki in vas lepo pozdravljam. Ivan Maršič